Προβλήματα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης

Προβλήματα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 10717/08.02.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Δυσλειτουργίες και προβλήματα επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών, παρατηρούνται στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Ένα χρέος ύψους 1 εκατ. ευρώ είναι η αιτία που ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο αναβάθμισης του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, δεν το παραδίδει προς χρήση. Συγκεκριμένα, ο ΟΣΕ οφείλει το παραπάνω ποσό σε ανάδοχο εταιρεία, που ανέλαβε το έργο ανάπλασης του σταθμού και ως συνέπεια του παραπάνω χρέους είναι ο κατασκευαστής να μην παραδίδει τους τρεις αυτόματους ανελκυστήρες της δυτικής αποβάθρας.

Ο ανάδοχος έχει ολοκληρώσει το έργο χρησιμοποιώντας ίδια κεφάλαια, ενώ στο Δ.Σ. του Οργανισμού εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο απόφαση σχετικά με τις εργασίες. Η κωλυσιεργία εκ μέρους της διοίκησης του ΟΣΕ επιβαρύνει και καθυστερεί την παράδοση έτοιμων έργων, προκαλώντας δυσλειτουργία στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας. Η αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο, αλλά μένουν στάσιμες οι τυπικές διαδικασίες. Αυτό το διάστημα, μάλιστα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους του ΟΣΕ για παραλαβή του έργου και εξόφληση των οφειλών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να γίνει η παραλαβή του συγκεκριμένου έργου από τον ΟΣΕ και να τακτοποιηθεί η σχετική οφειλή, εξαιτίας της οποίας  δημιουργούνται δυσλειτουργίες και προβλήματα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου